Päivä käyntiin joogisilla aamutoimilla
When you are totally depressed and negative, do the following experiment:
take a shower, rub yourself thoroughly with a soft towel, and then dress yourself from top to bottom in white.
This will change your temperament, consciousness, and energy.
- Yogi Bhajan, JULY 19, 1975
Uuteen päivään valmistautumisen ei tulisi olla aivan pikkujuttu. Nimittäin se mitä teet aamulla ja miten sen teet, luo tunnelman mahdollisesti koko loppupäiväksi. Joogit ovat vuosituhansien aikana saaneet selville, miten päivään tulisi valmistautua. Sanotaan, että mitään tärkeää ei tulisi tehdä ennenkuin on laittanut päivän käyntiin tällä rutiinilla. Kerron tässä tekstissä tuosta kaavasta sekä miten se taipuu omaan päivääni.
Keho on sinun kotisi. Jotkut käyttävät siitä jopa nimitystä temppeli - niin arvokas se on! Olet olemassa sen kautta ja yhdessä sen kanssa. Kehossa tapahtuvat kaikki elintoimintosi ja siellä tapahtuu myös ajattelusi ja tunteesi. Ilmennät kehosi kautta kaikkia olemuspuoliasi. Miten voisit lempeästi, mutta tehokkaasti antaa sille huomiota aamuisin, jotta se palvelisi sinua taas tämänkin päivän?
Yksi ensimmäisistä joogisista periaatteista on ahimsa, väkivallattomuus. Se on helppo ymmärtää sitä kautta miten muita tulisi kohdella. Mutta oman itsen kohtelu jääkin usein kaiken muun varjoon. Teet vain sokkona asioita, jotka on 'määritelty oikeiksi', asetat muut itsesi edelle tai pahimmassa tapauksessa jopa dissaat itseäsi. Puhun nyt vain ulkoisista asioista (vaikka kaiken 'pahan alku ja juuri' on itse asiassa omassa ajattelussa; siitä ehkä myöhemmin).
Aamurutiinit alkavat jo sängyssä
Aloita menemällä nukkumaan sopivana ajankohtana (oma lisäykseni). Jos se ei tällä kertaa ole mahdollista, aloita uusi elämä viimeistään heti seuraavana aamuna. Kehoa kunnioittava herääminen alkaa nimittäin jo sängyssä.
- Käänny selällesi. Pidä silmät vielä kiinni, tuo kädet kasvoille ja silittele kasvoja käsilläsi.
- Avaa silmäsi käsiin. Nosta kädet hitaasti pois kasvoilta. Hiero kasvoja.
- Vie kädet pään yli, venytä pituutta. Tee kissavenytys.
- Tee Stretch Pose syvien pitkien hengitysten kera.
- Käänny oikealle kyljelle ja vedä polvet hetkeksi rintaan.
- Palaa takaisin selällesi ja vedä polvet rintaan ja nenä polvien väliin. Lukitse kädet jalkojen ympärille ja aloita Tulihengitys, noin minuutin ajan.
- Kierähdä ketterästi timantti-istuntaan ja tuo otsa hetkeksi sänkyyn. Rentoudu hengittäen normaalisti. (Tämä auttaa poistamaan kaasua...)
Tunnustan, en ole tätä proseduuria tehnyt kuin ehkä kerran... syynä lähinnä se, etten muista. Mutta tällainen blogi-esiintulo tulee linjaamaan omaakin toimintaani, ainakin hiukan :) Luettuani ohjeen taas kerran vaikuttaa siltä, että osa vaiheista ei toimi pehmellä patjalla - nukkuvatko kaikki tosijoogit kenties lattialla?
Mitä sitten itse teen herätessäni? Otan puhelimen käteeni... Tässä on totisesti itselläni tekemistä, sillä se mitä ruudun uumenista löytyy, ei ollenkaan vastaa sitä mistä tämän tekstin lopussa kirjoitan (eli kiitollisuuden tunnetta). Pienoisena edistyksenä omalla kohdallani pidän sitä, että siinä vaiheessa kun tajuan uppoutuneeni facebookiin, instaan ja viesteihin, lasken puhelimen, palaan tähän maailmaan ja vedän siihen aamuhetkeen kaiken tänään tiedossa olevan jännän. (Usein se on aamukahvi.) Jos mikään ei kuulosta yhtään jännältä, käytän pienen hetken siihen mistä voin olla iloinen ja kiitollinen.
Kylmän suihkun vuoro
Takaisin joogisiin aamutoimiin. Olen aloittanut K-Y-L-M-Ä-T aamusuihkut! Kyllä. Tai ainakin suihkuttelut, sillä toistaiseksi lasken suihkuiksi muutaman sekunninkin mittaisen suihkun, kun kyse on kylmästä suihkusta :D
Kylmä suihku ehkä kuulostaa hurjalta ja onkin sitä. Siksi sitä varmaan kutsutaankin hydroterapiaksi. Siihen jää koukkuun. JOS haluat kokeilla sitä, toimi seuraavasti:
Rasvaa ja hiero koko vartalo seesami- tai manteliöljyllä (tämä on itseltäni kokeilematta). Aloita ulkoraajoista eli jaloista, käsistä, käsivarsista. Pidä yllä tasaista kylmää suihkua tai käytä suihkua nopeasti ko. kohdissa, kunnes alat tottua. Pysy rauhallisena. Vie striimiä pikku hiljaa pidemmälle. Reidet, olkapäät, pakarat, selkä, vatsa, rinta, kaula, kasvot, pää....
Varoituksen sanat: Reidet, sukuelimet tai pää eivät saisi mennä veden alle ensin, sen sanotaan häiritsevän kalsium-magnesium-tasapainoa. Älä ota kylmää suihkua raskauden tai kuukautisten aikana, kuumeessa tai jos sinulla on reuma tai sydänsairaus. Iskiashermo-ongelmien ja korkean verenpaineen kanssa oireilevia ohjataan aloittamaan hitaasti. Herkät alueet, eli reidet ja sukupuolielimet, voi suojata käyttämällä puuvillashortseja.
Miksi kylmä suihku?
- Pitää ihosi säteilevänä.
- Avaa kapillaarisuonet.
- Huuhtelee elimiä.
- Pitää veren kemian nuorena ja terveenä.
- Stimuloi terveellistä rauhasjärjestelmän eritystä.
Eli kylmässä suihkussa verenkierto lähtee hetkellisesti liikekannalle ja saa siten muutoksia aikaan kaikkialla kehossa. Voit lukea tarkemmin kylmän eduista vaikkapa Biohakkereiden sivuilta. Suihkun jälkeen pitää pukeutua lämpimästi. Voit jopa kääriytyä peittoon. Ennen kylmää suihkua tosijoogi pesee hampaat ja kielen sekä kampaa hiukset tietyllä tavalla.
Aamuharjoitus
Tämän jälkeen ollaan valmiita aamuharjoitukseen (Sadhana), joka voi olla oma harjoitus tai yhdessä tehty harjoitus. Voit pukeutua valkoiseen halutessasi. Itselläni on totuttu aamuharjoituskaava, joka sisältää ainakin virittäytymisen, kevyen hengitysharjoituksen, kriyan eli liikesarjan sekä hyvän rentoutumisen. Oma kriyani on Sat Kriya, jonka sain ohjeena opettajaltani. Kaikkein parasta aamuharjoituksessa on rentoutumisosuus, sillä siinä saan aina parhaat ideani. Ja samasta syystä, jos joskus en saa mitään ideoita, tai en muuten koe syvää autuutta, ärsyttää aivan suunnattomasti. Välillä rentoutumistani häiritsee myös se, että haluaisin heti ampaista sen idean perään!
Kuten alussa mainitsin, se miten aamu lähtee käyntiin, määrittelee usein koko päivän tunnelman. Siksi erittäin hyvä tapa tunnelman kohottamiseksi on tulla tietoiseksi siitä, mistä kaikesta on kiitollinen. Kiitollisuus nimittäin on kantava tunne hyvinvoinnissa, paranemisessa ja kaiken hyvä luomisessa. "Se mihin keskityt, sitä saat yltäkylläisesti" - näin kuuluu universaali laki. Eli jos suinkin mahdollista, kirjoita itsellesi vaikka kymmenen asiaa, mistä voit olla kiitollinen juuri tänään. Tämä ei kuulunut joogiseen heräämisen kaavaan, mutta kelpo apukeino kaiken kaikkiaan.
Aina ei valitettavasti ehdi muuta kuin pompata sängystä ja kiskaista kahvinsa. Silloin aamun 'voi siirtää' myöhemmäksi tai tehdä sen mitä pystyy. Säännöllisyys ja kohtuullisuus on yleensä paras tie tasapainoon; "kaikki tai ei mitään" -periaate on harvoin kestävä, sen sijaan pienikin teko on askel kohti oman kehon arvostamista.
Mitä iloa joogisista aamutoimista on ollut? Aloitin aamuharjoituksella ja meditaatiolla jo muutama vuosi sitten. Jos en pystynyt sitä tekemään, olin kiukkuinen ja mökötin. (Tuohon saattoi onneksi auttaa mielikuvanakin lennosta tehty harjoitus.) Kylmä suihku toi uskomattoman lisän! Olo on sen jälkeen jotenkin puhtaampi ja vastaanottavaisempi kaikelle hyvälle. Suosittelen!
Onko sulla erityisiä aamurutiineja?
PS. Lyhentelin hieman ohjeita. Jos haluat kuulla jostain asiasta lisää, laita viestiä varisportt@gmail.com.
Lähde: Aquarian Teacher Textbook (2020), Kundalini Research Institute