Anteeksiantamisen tärkeys
Anteeksiantamattomuus on tila, joka voi pidätellä ja jopa estää etenemisen elämässä. Sillä ei ole merkitystä, johtuuko se kyvyttömyydestä antaa anteeksi, vai tietämättömyydestä että pitäisi antaa anteeksi.
Mutta vaikka tietäisit, ei ole helppoa vain päättää antaa anteeksi. Tässä kohtaa kuitenkin tieto vähentää tuskaa.
Ensinnäkin, sinulla lienee jokin motivaatio tutkia itseäsi syvemmin. Esimerkiksi olo tuntuu huonolta kaiken aikaa. Haluaisit edetä elämässä mutta esteitä tuntuu riittävän. Olet turhautunut. Myös terveysongelmia saattaa esiintyä. Näiden taustalla saattaa olla tarvetta anteeksiantamiselle.
Asia on tottakai herkkä. Mutta jotta ymmärtäisit anteeksiantamisen tärkeyden, sinun on ymmärrettävä, millaista haittaa se aiheuttaa mielelle ja keholle ja miten se estää uusien asioiden luomisen ja elämässä eteenpäin menemisen. Me ihmisinä emme ole helposti valmiita antamaan anteeksi, myöntämään virheitämme tai nostamaan esiin tuskallisia aiheita. Ei ole myöskään helppoa tunnustaa omaa rooliaan näissä tilanteissa. Haluamme pelastaa kasvomme ja säilyttää (kuvitteellisen) tasapainomme.
Siksi annat anteeksi itsesi takia, et kenenkään toisen ihmisen takia. Vain sinä itse voit vapauttaa itsesi.
Mutta mieti seuraavaa: Ilman anteeksiantoa kannat mukanasi vanhoja tapahtumia, sitoudut henkilöön tai tilanteeseen. Pahimmillaan saatat muistella samaa asiaa joka päivä ja vahvistaa siten kehossasi tuota negatiivista tunnetta! Joissakin tapauksissa odotat vuosikausia, että joku toinen henkilö tekee aloitteen ja pyytää sinulta anteeksi. Totuus on, että joudut odottamaan ikuisesti ja jättäytymään uhriksi: "Minä olen se, jolle kävi se ikävä juttu. Siksi en voi nyt/enää…". Uhri kantaa negatiivisia tunteita, mikä sairastuttaa, saattaa joutua työkyvyttömäksi, ehkä jopa masentua. Ja valitettavasti tekijä ei edes ymmärrä, että jotain on tapahtunut. Ainoa ihminen, joka kärsii, olet sinä itse.
Saatat myös ajatella, että jos annat anteeksi ja toivut, pahantekijä pääsee pälkähästä ja ajattelee, ettei teko ollutkaan niin paha. Anteeksiantaminen voi tuntua heikkouden osoittamiselta ja alistumiselta, sillä jos annamme anteeksi, ikään kuin hyväksyisimme mitä toinen teki.
Mutta, hyväksyminen on juuri se miten pääsemme irti kipeistä muistoista! Sillä tulemme aina näkemään ja kokemaan ympärillämme asioita, jotka herättävät kaunaa.
Kuinka sitten selvität, onko sinulla tarvetta anteeksiantamiselle?
Anteeksiantamattomuus ei ole tunne, joten on tutkittava, minkä taakse se piiloutuu. Helpoimmin tunnistettavia tunteita ovat katkeruus, viha, suru tai ylpeys. Mikäli tunnistat itsessäsi alavireisiä tai negatiivisia tunteita, seuraava askel on lähteä järjestelmällisesti kartoittamaan kaikki elämänalueet ja aikaskaalat. Tämä tutkimus saattaa viedä aikaa ja kerroksiakin löytyy yleensä useita.
Anteeksiantamattomuutta voi olla myös itseä kohtaan. Tässä tapauksessa todennäköinen tunne on syyllisyys tai jonkinlainen itseinho. Siinä tapauksessa ole itsellesi armollinen ja myötätuntoinen. Huomaa myös, että mikäli asia on tapahtunut menneisyydessä, olet silloin omannut paljon vähemmän ymmärrystä elämästä. Eckhart Tolle vie tämän pidemmälle: todellisuudessa ei ole mitään anteeksiannettavaa, sillä toimimme maapallolla egomme kautta ja ego elää tietyllä tietoisuuden (tai tiedostamattomuuden) tasolla. Egot siellä siis taistelevat tai murjottavat toisilleen, tietoisuuden tilasta riippuen, eivät ihmisten todelliset itset.
Huomaa, että anteeksiantaminen ei ole sama asia kuin unohtaminen. Voimme oppia näkemään menneisyyden menneisyytenä ja ottamaan talteen sen oppiläksyt. Menneiden kokemusten vangitseminen kehoon ja mieleen sen sijaan on hyvin tiedostamatonta toimintaa ja vie turhaan energiaa.
Anna siis anteeksi aina kaikki ja kaikille!
Tätä(kin) teemaa käsitellään ja puhdistellaan kundaliinijoogan Rohkeus-verkkokurssilla. Vielä syvemmälle mennään huhtikuussa alkavalla kundaliinijoogan Selkeys-online-kurssilla, jossa todella siivotaan vanhat ja tehdään tilaa uudelle!